Toeleiding naar werk voor jongeren zonder afgeronde opleiding is lastig omdat zij vaak essentiële werknemersvaardigheden missen. Ook jongeren die wel een startkwalificatie hebben gehaald, vinden vaak geen baan. Voor hen is omscholing of aanvullende scholing een mogelijke oplossing om de kansen op werk te vergroten. De Participatiewet biedt mogelijkheden om jongeren zonder afgeronde opleiding naar het beroepsonderwijs te sturen (scholingsplicht), maar in de praktijk blijkt dat geen makkelijke route. Ook voor jongeren met een afgeronde opleiding is instroom op de arbeidsmarkt lastig.
HOE kan regionale samenwerking helpen?
Om het mbo toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor de doelgroep van jongeren en jongvolwassenen zonder werk en zonder startkwalificatie is op verschillende fronten verbetering en vernieuwing nodig. Regionale samenwerking binnen het onderwijs kan een voor de doelgroep meer passend en aantrekkelijker aanbod realiseren. Voorbeelden zijn:
Daarnaast kan regionale samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven het aanbod vergroten van mogelijkheden om leren en werken te combineren. Dat kan bijvoorbeeld door BBL-plekken aan te bieden, maar ook door nieuwe vormen van werkend leren te ontwikkelen.
WAT moet er gebeuren?
Gemeenten zijn bij uitstek de partij die op dit thema het voortouw kunnen en moeten nemen. Door structureel overleg op te zetten met het mbo en met andere scholingsaanbieders kan scholing en opleiding op maat worden ingezet. Mogelijke acties zijn:
Voorbeelden
Documentatie